Loppan & Livet

pruttar i munnen

Av Loppan - 2014-06-08 20:21

Den här dan ha vari så full me ups o downs att ja int ens kan skriva om den. Ha försökt börja nu 4 gånger, o d blir bara pruttar i munnen (*) av d varje gång. Anyway, vi ha haft sköna stunder i parken, traskat kring i solen o undersökt grävmaskiner, ja till o me bestigi små berg ha vi! Imellanåt ha vi slöa i soffan me Piff o Puff o snaskat på gårdagens jordgubbsjäädyke (kan d månne heta parfait på svenska?). Sån e ett bra alternativ till gräddtårta så här på sommarn. Receptet e på finska visserligen men behöver nån hjälp ställer jag gärna upp o översätter. Nästa gång ska ja ha mer balsamico o socker i jordgubbarna, annars va den jättegod. Men man får räkna med 1,5h minst före den tinar. D gick att skära den efter 1h timme, men den blir massor godare efter hand den smälter. 

 

Pistagenötterna passa superbra fast ja tyckte d lät lite konstigt, o glutenfria Savoiardi-kex hitta jag i Stockmann   


Trots att ja ha bykt 2 (nej nu ble d just 3) maskiner o kört lika många rundor me diskmaskinen ha d ändå känts lugnt ida, nästan som semester. Kanske har nå att göra me att Pon ha vari glad o god för d mesta? Nu när jag tänker efter tror ja int han ha haft en enda riktig raivari!! 


När d va som lugnast o skönast (Pon hadd somna på soffan)  slog d mig att han låg där utan blöja, OCH hade druckit mängder me isvatten när vi kom in. Gissa EN gång om ja hann i tid. Nu ha ja sen gnidi o gnugga på den jä*la soffan hela kvällen! Ja ha testa potatismjöl, ja ha testa soda, en hel burk!!, ja ha spreja flaskvis me deodorant o ja vet int va allt ja ha gjort. Testa till o me klämma i mig 2 allt för stora bitar parfait, men pisslukten satt kvar ändå  Wåååååt to dooo? Shit va störande. Hur kan man va så dum, eller kanske vafför går d allti så? Nåja, whateeeever, imo ska ja ti stan o jaga luktborttagare. Suck. Vi e sofflösa, o pissdynorna luktar på balkongen.


D va int alls d här ja sku blogga om, sorry, men ja e så osamlad. Nu tror ja äntligen Pon somna. Då brukar ja oxå gå ner i varv. D kan va såååå enerverande när han håller på o kastar allt ur sängen i timme efter timme,  klättrar ut o klättrar in, hämtar d ena o kastar d andra, ska på pottan o ska i min säng aaaaagggggggg. Men jo, nu e d tyst. Dax för dagens lååååååååååååååååååååååååååååååånga djupa suck av lättnad   


Ja sku egentligen försöka smyga in en tå på bloggbussen (läs mer om tävlingen BLOGGBUSSEN GOES BILSEMESTER här) ikväll, genom ett präktigt genomtänkt o välskrivet inlägg om min barndoms bilresor kors o tvärs genom Europa. Ha haft massvis me idéer, ha veta PRECIS hur o vad jag sku skriva. Ja, o nu sitter ja här igen, som ett igenomblåst äggskal. Helt tom o slut, lite som en såndärn övermogen röksvamp när man stiger på den. Så känner jag mig. 


Men ja, dom där bilresorna. Nånting måst ja försöka få fram (annars hänger Manolis mig när han kommer hem). Vi åkte ofta på bilsemester när ja va liten, kanske varje sommar? Minns hur arg jag va då för att ja int fick åka på läger som "alla andra". Igen sku man sitta o svettas i den där trånga bilen, o höra lååååååånga historier om allt vi åkte förbi (sori per). Ja e glad för dom där resorna ida, otroligt glad. Ja tror faktiskt ja ha blogga om d förr. Ja tror dom förde mycke gott me sig. Som till exempel att lära sig pröva allt i matväg o att va intresserad av andra länder och kulturer, att ha ett öppet sinne helt enkelt. Överlag tror jag d gör gott att resa. Alla borde resa nån gång. Man lär sig så mycke, både om sig själv och om världen omkring en. 


Jag kommer int att blogga om en resa från början ti slut, d kan jag int. Istället kommer ja att ta opp dom saker ja minns tydligast o bäst från alla våra resor. Saker som ploppar opp lite nu som då i mitt huvud. Endel saker kommer ja kanske int alls rätt ihåg, då får mina kära reseledare gärna rätta mig   


Jag minns att ja gilla att sitta i bilen o bara titta ut. Se ut över åkrar o skogar o konstiga annorlunda hus. Ofta försökte ja föreställa mig människorna som bodde i husen.  Ja minns dom enorma supermarketarna vi alltid handlade i, o jag minns speciellt bra dom jäääääättelånga godishyllorna där vi stod o valde, jag o syskonen. En gång köpte jag en jättestor påse me sega frukt-toffen, kommer ihåg att d va olika prinsessor på papprena. T köpte en stor påse nå annat, o så fort vi kom in i bilen hällde vi ut allt o börja byta, en godis ur hennes påse för en godis ur min  . Jag tror d här va i Frankrike. Kommer du ihåg d T? Jag kommer oxå jättebra ihåg frukostarna i tältet, me d där lilla campingköket o lukten av gas. Kommer ihåg croissanter o äckliga hårda joghurtar, såndärna som int rinner utan skivar sig (urrrrrrrk). Som ni märker har en hel del av mina minnen me mat att göra, kanske int så konstit att man blitt en sån matmoster.

Men d finns andra minnen oxå. D fanns GIGANTISKA jättemaneter man såg från båten när vi åkte mellan Pruttgarden o Danmark. D finns ett långt ärr under min vänstra fot från en glasbit i en kall bäck nånstans där ja skulle känna på vattnet........ D finns ostkaka!!!!! (ojj nu blir d mat igen men d här e så bra). Ostkaka, d hade man ju läst om i Emil, o d lät sååå gott! Så ja böna o bad, säkert varje gång vi va i Sverige, om att få smaka, o ti sist gav föräldrarna me sig o köpte en burk åt mig. Den besvikelsen.... den glömmer man int i 1a taget.


Sen minns jag kvällarna när vi körde, o körde, o KÖRDE på jakt efter campingplats. D va liksom lite mysigt, men samtidigt lite skrämmande. D ble mörkt efterhand, alla blev trötta o irriterade. Men sen när vi väl hitta fram, o fick plats, o fick opp tälte, o nå i magen. Sen låg vi där bokstavligen som sardeller i tältet me bara en ficklampa som ljus när P läste högt ur muminböckerna för oss. D minns jag bra. Jag minns oxå en gång när vi int hitta nån campingplats o stanna vid sidan av vägen o ja fick sova bak i bilen på alla grejorna  


Ååååh o ja minns mitt leopardtäcke!!!    D va en sovsäck i mjukaste mjuuukaste tyg, som siden, o me leopardmönster. Ojjj va ja tyckte om d täcket. D mögla visst bort här i nå skede....


Ojj d finns så mycke minnen. Förhoppningsvis hinner jag scanna upp lite gamla bilder oxå, d sku va roligt. Men nu bara måst ja ta ut doggemannen o hoppa via duschen rätt in i sängen. Imo ska Herr Hund va me mig på jobbe hela dan, socialträning för honom, socialträning för Troja . Förresten har vi ny hemsida nu, om nån vill se. TROJA. Nu ser jag total-anemisk ut på bilden iställe för den förra Mega-Muminmamma-looken. Ja ja....


hepp hepp o stor kram


LoppZ


(*) "pruttar i munnen" = rap på Pontus språk

 
 
Ingen bild

loppan

8 juni 2014 21:51

Nu kommer ni väl alla ihåg att kommentera o skriva om ER drömsemester! Då har nån av er chans att vinna ett presentkort ifall vi slipper på finalresan!!!! :-)

 
Ingen bild

Förundrad

9 juni 2014 09:59

...slipper på finalresan... inte behöver åka, alltså?

 
Ylva Vitorovic

Ylva Vitorovic

10 juni 2014 06:05

Hallå Loppan!
Vilken härlig blandning av olika minnen och mat. :)
För mig är mat också en viktig del av upplevelsen på resan. Det där leopardtäcket lät så härligt. Skulle vilja ha det nu och gå och lägga mig igen. :) /Ylva.

http://blogg.stenaline.se

 
Ingen bild

Filifjonkan

10 juni 2014 11:32

hahaha Förundrad, där har vi ett muminuttryck igen! Mumintrollen använder ordet "slippa" i helt motsatt betydelse till vad det egentligen betyder, för mumintrollen innebär slippa samma som "få åka"! Lite konstigt nog, det medger jag, som dock själv är en Filifjonka från Mumindalen!

 
Ingen bild

Syster reseyster

10 juni 2014 13:45

Vad roligt att du funnit lite tid och inspiration att blogga igen.Självklart ska du delta i utmaningen och vara med och tävla!
Visst minns jag våra resor,det var ju där fröet såddes som utvecklats till en enorm lust att resa iväg minst en gång varje år.
Det var andra tider det,ingen luftkonditionerad bil,tre syskon på bakbänken och mobiler och paddar var knappast påtänkta.Vi måste ju ha varit väldigt snälla barn alla tre,troligen mutades vi med den där godispåsen man sen valde i hypermarketen.
Många minnen finns från de resorna och också från senare resor i livet.
Känner stor förväntan och lycka inför nästa resa.Tänk att få åka bort med tre så speciella och härliga personer.
En resa till som säkert kommer att ge oss upplevelser och minnen för framtiden!

 
Ingen bild

Mor i skogen

11 juni 2014 22:59

Min drömsemester??? Oj oj det är så himla svårt för det finns så många alternativ. För mej är faktiskt inte målet eller sättet att resa det viktigaste, viktigast för mej är att resa med dem jag älskar och dela upplevelserna med dem, kunna skratta och vara sorglös utan en massa "måsten", uppleva nya platser och kulturer, njuta av värme, (gärna) hav, god mat och dryck utan det minsta spår av stress! Vart och hur resan går spelar ingen avgörande roll. Drömmen för mej - i ett nötskal - är att ännu en gång kunna samla alla mina kära barn med familjer och åka iväg någonstans med dem ...

 
Ingen bild

Anti-bagare

12 juni 2014 12:10

Parfaiten ser väldigt god ut. Men förstår inte hur lyckas med en sådan? Redan tanken att stjälpa upp den ur formen ger mig ångest.

 
Ingen bild

Mor i skogen

12 juni 2014 12:14

Ja, ack ja, våra årligen återkommande bilsemestrar! Roligt som sjutton, svettigt till tusen, intressant också, men ack så stressigt ibland! Tror vi tog på oss lite för kort tid för alla de långa resorna med tre små i baksätet, och en massa sevärdheter som inte fick missas...

 
Ingen bild

Mor i skogen

12 juni 2014 12:15

... och en massa helt oemotståndliga badstränder som måste utforskas!

Från

Blogg / Hemsida

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Ovido - Quiz & Flashcards